2013. november 21., csütörtök

VII. Kerületi Bibliaismereti Vetélkedő



Kerületi Bibliaismereti Vetélkedő hetedszer


Az elmúlt szombaton, november 16-án ebben az évben is megrendezésre került a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Bibliaismereti Vetélkedője. A mostani versenynek Margitta volt a házigazdája. Hét egyházmegye nyolc csapata mérte össze tudását a Jelenések és Dániel könyve alapján. A versenyzők Kisperegről (Arad), Mezőbajról (Bihar), Magyarkécről és Margittáról (Érmellék), Mikoláról (Szatmár), Apahegyről (Nagybánya), Krasznáról (Szilágysomlyó) és Zilahról, a fenyvesi gyülekezetből (Zilah) érkeztek.
A házigazda margittai gyülekezet az érkezőket már terített asztallal várta, merthogy üres gyomorral nehezen megy a koncentráció. A testi táplálék után a lelki táplálékot Kánya Zsolt Attila lecsméri lelkipásztor, KRISZ elnök adta át a jelenlévőknek, stílusosan a Jelenések könyvéből olvasva az igét. A versenyzőket Jakó Sándor Zsigmond egyházmegyei ifjúsági lelkész köszöntötte, majd Kovács Gyula helyi lelkipásztor is a Zsoltárokból olvasott igével üdvözölte és lelkesítette a vetélkedő résztvevőit. A zenében és éneklésben történő dicsőítés idén is az Élő Kövek keresztyén együttes feladata volt, akik nagyon színvonalas zenei előadásokkal ékesítették a napot.

A vetélkedő első részében 20-20 kérdésre kellett válaszoljanak az ifjak, közben egy kis felfrissítő szünettel. A negyven kérdésre adott válaszok döntötték el, hogy ki lesz az idei bajnok. A vetélkedő műsorvezetője Mike Pál kéci lelkész volt, aki a humor segítségével próbálta oldani a feszültséget és izgalmat. A zsűri tagjai pedig Kulcsár Árpád, Illyés Tamás, Kánya Zsolt és Jakó Sándor volt, akik szorgalmasan és alaposan javították a leadott tesztlapokat.
A vetélkedő fő része után, pihenésképpen a fiatalok Visky István fugyivásárhelyi lelkipásztor előadását hallgathatták meg a Jelenések könyvével kapcsolatban. A hallgatóság az előadás alatt rájöhetett, hogy a Jelenések könyve nem is olyan bonyolult, csak mi közelítjük meg túl kacifántosan. Pedig sokszor az egyszerű a nagyszerű és a legkönnyebb út is. Az előadó igyekezett a Jelenések könyvét a rettegett „mumus” könyvek közül kiemelni, s arra felhívni a figyelmet, hogy  ez a könyv is Isten üzenetét hordozza a világnak, csak egy kicsit bele kell élnünk önmagunkat.
A javításokkal párhuzamosan a záró forduló, a különdíjas játék is sorra került. A csapatok hat témakörből összesen hat kérdésre kellett válaszoljanak, de a jó válaszadás még nem jelentett pontot, mert egy szerencsekereket kellett forgatni a pontokért, melyen voltak felező és nullázó sávok is. Aki szerencsés volt, az a rejtett mezőkben egy kis édességet is nyerhetett, úgymond vigaszdíjként. A fordulatos játék végül a magyarkéci csapatnak kedvezett, ők vihették haza a társasjátékokat.

A mentálisan kifáradt fiataloknak nagy örömöt jelentett az ebédszünet. A házigazdák: a margittai nőszövetség és presbitérium tagjai, valamint Lőcsei László kántor úr nagyon finom ebéddel várta az asztalokhoz sereglő éhes fiatalokat. Köszönet illeti a margittai gyülekezetet, akik az egész nap ellátását saját forrásukból támogatták.
Az ebéd ideje alatt a zsűrinek sikerült az eredményeket véglegesíteni, s az igen díszes okleveleket megírni.
Ebéd után az eredményhírdetés és díjkiosztás ünnepélyes pillanata következett. A zsűri nagy gondban volt, mert a csapatok nagyon felkészülten érkeztek a versenyre. Többször is át lettek ellenőrízve a tesztek, mert egy-egy helyezést fél és negyed pontkülönbség döntött el. Végül az izgalmas és szoros vetélkedő eredménye a következőképpen alakult: harmadik helyezést ért el Mezőbaj csapata (Gáll Zoltán, Pribék Petra, Füstös Kinga, Barna Gabriella, kísérő Demeter Szilárd), második lett Magyarkéc (Borsi Renáta, Borsi Brigitta, Pop Tímea, Borsi Réka, kísérő Mike Pál), mindössze fél ponttal lemaradva a dobogó felsőfokáról, az első helyen pedig holtverseny alakult ki, mivel ez a két csapat csupán négy hibapontot követett el, így szinte tökéletes válaszadással, megérdemelten lettek az elsők, éspedig a címvédő Margitta csapata (Forgács Ákos, Magyar Norbert, Kovács Bianka, Tímár Anett, kísérő Kovács Gyula és Botos Júlia) és a győzelemre már régóta pályázó Kraszna csapata (Juhos Barnabás, Szígyártó Tímea, Dimény Eszter, Boldizsár Heidi, kísérő Kovács István). Minden versenyző könyveket és emléklapot vihetett haza, az első három helyezett pedig értékes könyvcsomagot és oklevelet. A két első csapat a KRISZ elnökétől ráadásképpen a 2014-es Sólyomkővári táborban való ingyenes részvételt is ajándékba kapott. A szabályok értelmében jövőre e két csapat már verseny nélkül jut be a kerületi szintre, így az Érmelléki és Szilágysomlyói egyházmegyék két csapatot is küldhetnek a megmérettetésre.

A napot a nagyváradi Kerubim csoport koncertje és áldás zárta. Az egész napos rendezvény szervezője az Érmelléki Református Egyházmegye és a Királyhágómelléki Református Ifjúsági Szövetség (KRISZ) volt, a főtámogatója pedig Margitta Megyei Jogú Város Önkormányzati Hivatala. Köszönet a nagylelkű támogatásért!


A búcsúzáskor ismét elhangzott, hogy jövőre újra lesz bibliaismereti vetélkedő, akkor már nyolcadik alkalommal, a szervezők pedig visszavárják és várják a csapatokat.
                                                            Margittai csapat - I. helyezés

                                                         Krasznai csapat - I. helyezés

                                                        Magyarkéc csapata - II. helyezés

                                                        Mezőbaj csapata - III. helyezés





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése