2013. november 4., hétfő

Reformáció ünnepe Margittán



A Reformáció Emlékünnepe Margittán

          Október 31 - én délután Margitta város református közössége ünnepi istentisztelettel tisztelgett a Reformáció Emlékünnepén. Az igét Kovács Gyula lelkipásztor hirdette. Alapigéjét Jeremiás próféta könyvéből vette: 
"Menj el a fazekas házába, mert ott akarom közölni veled igéimet. Elmentem tehát a fazekas házába, aki éppen dolgozott a korongon. De rosszul sikerült az edény, amelyet a fazekas agyagból készített a kezével. Ekkor egy másik edényt készített belőle a fazekas, ahogyan azt jónak látta."
"Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? Így szól az ÚR: Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében."
                                                                       Jeremiás 18:2-4-6

        Prédikációjában visszaemlékezett 1517 október 31 - ére, amikor is Luther Márton kihelyezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét, mely a protestáns egyházak megalakulásának elindítója volt. Bár emlékünnepről beszélünk, ami értelmezésben egy befejezett dolgot feltételezne, mégsem erről van szó, mivel az egyháznak szüntelenül szükségeltetik megújulnia. Jeremiás könyvéből felolvasott ige megérintette annak idején Jeremiást, majd a XVI. században Luther Mártont, Kálvin Jánost és a reformáció többi nagyjait is, mondta a tiszteletes. A későbbiekben kiemelte az Ige mondanivalóját, mely abban áll, hogy a fazekas nem dobta el a rosszul sikerült edényt, hanem egy másikat készített belőle. A XVI. században ugyanígy újították meg a vallást a reformátorok. Nem dobták el a régit, hanem azt felhasználva újat alkottak. Az Ige másik nagy tanítása, hogy az agyag hagyta magát formálni. Beszédének végén három, általa nagyon fontos tételt idézett Luther Mártontól. A prédikáció után a református kórus - melynek maga a tiszteletes is tagja - szolgálata következett, erre az alkalomra készített ünnepi műsorával. Felkészítőjük, Lőcsei László kántor. Színvonalas előadásuk nagyban hozzájárult az ünnepi hangulat emeléséhez. A heti két alkalommal tartott rendszeres próbáknak, most érett be a gyümölcse. Az emlékünnepség folytatásában megemlékeztek a Heidelbergi Kátéról, születésének 450. évfordulója alakalmából. Ezt követően a lelkész úr   bemutatta Sass Kálmán tiszteletes életpályáját és az általa 1935 - ben írt Református Kátét, melyet az Érmelléki Református Egyházmegye a Heidelbergi Káté 450 éves évfordulója alkalmából adott ki. 120 kérdés és feleletben mutatja be a hit dolgait. Tartalmaz kérdéseket a hitről, a református életről, valamint egyháztörténeti tudnivalókat és önismereti kérdéseket is. Tulajdonképpen bemutatja mindazt, amit egy keresztény embernek a hitről tudnia kell. A Káté a lelkészi hivatalban megvásárolható. A méltóságteljes ünnepség a kórus újbóli szolgálatával ért véget.
                                                                                     Szőke Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése