2012. szeptember 18., kedd

Lelkészértekezlet Margittán

Az Úr csodásan működik

Isten teremtő munkájára és annak ma is félreérthetetlen nyomára (úgy az élettelen, mint az élő világban) csodálkozott rá az Isten tiszteletére összegyűlt közösség, többnyire az Érmelléki Református Lelkészértekezlet tagjai, Margittán, 2012. júl. 25-én, a felújított Református Konferencia-teremben, Nt. Kovács Gyula lelkészértekezleti elnök meghívására és szervezésében.

Az Úr csodálatos munkálkodásáról nem csak énekeltünk, de két ízben is hallottunk erről.

Az áhitaton Nt. id. Mátyás Árpád nyugdíjba készülő volt lelkészértekezleti elnök foglalta össze a Biblia bizonyságtételét Isten dicsőségéről, csodálatos megjelenéseiről, bíztatott bennünket, hogy az Úr dicsőségének kősziklájára helyezzük életünket.

A hitmélyítő előadást Dr. Kiss László tartotta, aki Debrecenből érkezett, a margittaiak testvérgyülekezetéből, a Kossuth-utcai gyülekezetből. Missziós gondnokként, mint hitvalló bio-kémikus tudós vallotta meg az előadáson személyes hitét a Teremtőről, teremtésről. Mint egyetemi tanszékvezető professzor a biológia, a fizika legfrissebb kutatási eredményeit mutatta be, roppant egyszerű, közérthető, szemléletes módon, melyek félreérthetetlenül, egyértelműen utalnak a Teremtő teremtő munkájára. Beszélt arról, hogy minden természettudós az élő és az élettelen világ titkainak megismerésében eljuthat a Teremtőhöz és a hit és a tudomány nem mond egymásnak ellent. Az evolúció elméletét félreértelmezték és ezt a félreértett elméletet tanítják ma is, még sok egyetemen is. Az evolúció elmélete az élőlények környezetükhöz való alkalmazkodását tanítja, nem azt, hogy egy alsóbb szinten működő élő szervezetből fejlődtek ki a bonyolultabb szervezetek, s a majomnak és az embernek egy közös őse volt, vagy épp az ember a majomból fejlődött ki. Az evolúció fajfejlődés-elméletté való félreértelmezése az Istennel szembeforduló tudósok műve. A teremtés, az Isten semmiből mindent teremtő munkája, nem zárja ki az evolúció-elmélet eredeti jelentését. A tudomány minél többet tud meg az Isten által megismerhetővé tett teremtett világából, az ember rádöbben arra, hogy még mennyi mindent nem ismert meg Isten csodáiból, s rádöbben arra, hogy a végső titkok az Úréi. Isten a teremtésben olyan zárakat, határokat adott a világ működésének megismerésében, mely az ember javát szolgálják, a tudomány nem mindent tudás, hanem az Istentől megengedett tudás, a jóra. A megismerhető és a megismert csodák Isten csodálatára, Isten előtti leborulásra, a tudás a jónak, a szeretetnek szolgálatába állítására indítják az embert.



A hiterősítő előadást tartalmas beszélgetés követte, majd ízletes közös ebéd elfogyasztása. Köszönjük Nt. Kovács Gyula margittai lelkipásztornak, margittai munkatársainak a kedves vendéglátást, a testvéri közösség áldásainak megtapasztalását.

Minden nap szakíts időt arra, hogy rácsodálkozz Isten teremtett, téged körülvevő, benned lévő csodáira, örülj Teremtődnek, s akkor életörömöddel is Rá mutatsz.

Balázsné Kiss Csilla
érmihályfalvi lelkipásztor

Forrás: ermellek.blogspot.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése