2015. július 8., szerda

Kassa - Szlovákia

Kassai élmények

 
     Július 7-én, kedden, az Ég és Föld Ura egy verőfényes szép napot ajándékozott mindazok számára, akik a margittai református egyházközség nőszövetségének szervezésében az ez évi kiránduláson résztvehettek. Jelen alkalommal az úticél a felvidéki Kassa.
   A Hernád folyó völgyében, nyugat felől a Szepesi Érchegység csúcsai által határoltan fekszik ez a város, amely ma már Európa - szerte ismert. Egy olyan várost ismerhettünk meg, melyből sugárzik a történelmi múlt. A szerencsés megérkezés után idegenvezetőnk tudása teljességével igyekezett szolgálatunkra lenni. Miközben végigkalauzolt bennünket Kassa belvárosában megtekinthettük mindazt, ami valóban szemet gyönyörködtető, lelkiekben felemelő.
     A leghíresebb és legjellegzetesebb műemlék, Kassa büszkesége a Szent - Erzsébet Dóm. A gyönyörű templombelső megtekintését követően lelátogattunk a dóm alagsorába, ahol 1906-ban kriptát építettek, ahová ugyanebben az évben helyezték el II. Rákóczi Ferenc földi maradványait. Csoportunk tagjai lélekben megrendülten, a szemekben könnyekkel énekelték a Himnuszt, illetve fogadták az ároni áldás igéit.
A belváros történelmi emlékeinek szemügyrevétele után a város melletti erdőbe vezetett utunk, melyet egy erre a célra beindított kisvonattal tehettünk meg. Az ebéd elfogyasztása, kellemes baráti beszélgetések, csendes pihenés után a hazautazás ideje elérkezvén Istenünk iránti hálával és köszönettel állapítottuk meg: "jó volt nekünk itt és együtt lenni". 
     A hazautazás rendjén az autóbuszban Istent magasztaló zsoltár és énekhang, valamint a 111. Zsoltár szavai - "Dicsérem az Urat teljes szívből: az igazak környezetében és a gyülekezetben. Nagyok az Úrnak cselekedetei, kívánatosak mindazoknak, akik gyönyörködnek ezekben. Emlékezetet szerzett az Ő csodálatos dolgainak, kegyelmes és irgalmas az Úr." (Zsolt. 111, 1.2.4.) - tették meghitebbé az elfáradt test számára a még hátralévő utat.
     Istené legyen az áldás ezért a szép napért, s legyünk bizalommal aziránt, hogy még lesz részünk hasonló kirándulásokban.
                                                                                          Kovács Gyula lp.






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése