2014. július 27., vasárnap

Gyülekezeti kirándulás Nagykanizsa - Szlovénia



 Két éjjel, három nap

Margittai reformátusok Szlovéniában



      Péntek 18.-a hajnalhasadás, a református parókia környékén szokatlanul nagy a nyüzsgés. Majd befut a buszunk is, viszi a vidám kiránduló csoportot, célirány Magyarország, Szlovénia.
     Először átszeljük az alföldet, itt ameddig a szem ellát csak síkvidék, sehol egy hepe-hupa, még a vakondtúrás is magaslati pontnak látszik. Miskolc tájékán aztán változik a táj, messziről integet a Mátra, a Kékestető pedig már igazi hegycsúcsnak tűnik.
      Minden malőr, forgalmi dugó nélkül sikerült átkelni Budapesten. Telnek az órák, de fokozódik a kánikulai hőség is. Ahogy az autópálya mellett fel-fel tűnik a Balaton, mindannyiszor vágyakozva felkiáltunk, hogy víz, víz, víz! Majd elmarad mögöttünk a Badacsony, a Balaton, és befut, nem a gőzös, hanem a mi buszunk  Kanizsára.
      Itt már vár bennünket Pista bácsi, Lengyák István nyugalmazott tanárember, aki profi idegenvezetői szinten bemutatja a várost. Szobrok, hősi emlékművek előtt állunk meg, kiállítótermeket látogatunk, a városmag palotái ismerősként hatnak, hiszen a szecesszió és az eklektika jellemző erdélyi városainkban is.
      Másnap reggel irány Szlovénia, ekkor már igazi idegenvezetőnk, Kőrösi Ildikó, veszi át az irányítást. Először a Muravidék következik, itt még a magyar szó nem ismeretlen, hiszen sok a magyarlakta falu, sőt város is, például Lendva. A dimbes-dombos táj leginkább  a Szilágysághoz hasonlatos.
     Ahogy haladunk befele Szlovéniába, egyre inkább egekbe nyúlnak a hegycsúcsok, ez a rész már az Alpok nyúlványa. Falvak, üdülőtelepek az út mentén, mindenütt tisztaság, rend, és az egymás iránti bizalom jellemzi ezt a tájat, hiszen a házak (inkább villák) körül a kerítés is ismeretlen fogalom. Két napot jártuk Szlovéniát, de eldobott pillepalackot, műanyag zacskót, vagy hasonló szemetet, még véletlenül sem láttunk.
    Ahogy nőnek a hegyek, úgy szűkül a köztük lévő medence, egyre élesednek a szerpentines kanyarok, de semmi pánik, mert ügyesek a sofőrök. Dávid és László felváltva vezetnek, és játszi könnyedséggel veszik a hajmeresztő kanyarokat.

      Első megálló a Bohinji tó, itt az érdekesség, hogy a tó tulajdonképpen folyó, a Száva egy kiszélesedő ága alkotja. Itteni különleges látnivaló a XIII. századi templom és a hasonló korú híd. A hídról letekintve látszik az ezernyi nyüzsgő pisztráng a kristálytiszta vízben. Messziről, de jól kivehetően tekint ránk a fenséges Trigláv csúcs, a maga 2860 méterével.
       A következő állomás a Bledi tó,a  hegyek ölelte, gyönyörű kristálytiszta víz. A tó melletti ormon egy vár néz le ránk, a víz közepén kis sziget, rajta templom, a romantikus vidék megért egy hosszú sétát.
      Eddig is megfogott a sok látnivaló, de most következett a nap legszebb része a Vintgár szurdok. A Radovna folyó harsog-kavarog itt az égbenyuló sziklák között. Ez a zúgó áradat az évmilliók során gyakorlatilag kettészelte a sziklás hegyet.
      Egy sétára bekukkantunk a fővárosba, Ljubljánába is. Gótikus, barokk épületekkel nem dicsekedhet a város, de harmóniát, nyugalmat áraszt, valahogy szívesen tartózkodik itt az ember. Este nagyon hangulatos szállás, egy fenyves közepén lévő bungalókban.
       Vasárnap éljük át az igazi csodát, a Postojnai cseppkőbarlangban. A természet 500 millió éves munkája tekint ránk itt a mélyben, csodálatos alakzatokban. Szemet kápráztató cseppkövek díszítette termek hosszú sora kilométereken keresztül. A ránk koppanó vízcseppek sugallják, hogy itt állandóan új csodák alakulnak, az idő nem számít, a természetnek rettentő sok ideje van.
         Miután kicsodálkoztuk magunkat, irány hazafele, éjfél tájt parkolunk is a parókia előtt. Ezért a vidám hangulatos kirándulásért, köszönet  a szervezőknek, elsősorban Kovács Beáta tiszteletesasszonynak, az idegenvezetőknek, a sofőröknek, és köszönet a Jóistennek, hogy megáldotta verőfényes idővel ezt a kirándulást.
                                                 Dr. Kürti László főgondnok


















2014. július 16., szerda

Vakációs Bibliahét



Vakációs bibliahét Margittán

        „Válaszút”címmel vakációs bibliahetet tartottunk Margittán, július második hetében.
        Nagy örömünkre szolgált, hogy a nagyvakáció és az éppen zajló angoltábor ellenére minden nap megtelt a református parókia imaterme zsibongó, Isten Igéje hallgatására vágyó gyermekekkel. Munkánkat lelkes ifjak és teológusok is segítették.
           Isten naponta többször, több élethelyzetben is döntés elé állít bennünket. Mit választunk? A jót vagy a rosszat? Hogyan döntünk? Isten kedve szerint vagy döntése ellen?
Ezen a héten négy ószövetségi hős példáján keresztül megtanulhattuk, hogy miként döntsünk helyesen.

          Noét kigúnyolták, bolondnak tartották embertársai, mert hallgatott az Úr szavára és nagy szárazság idején bárkát épített. Végül kiderült, hogy mégis ő cselekedett okosan, azáltal, hogy hallgatott Istenre, hisz életben maradt.
          Gedeontól megtanultuk, hogy kicsiként is győztesek lehetünk, ha nem a saját erőtlenségünket nézzük, hanem Isten nagyságában bízunk.
          Ruth megható és tanulságos története alapján soha nem szabad felednünk, hogy Isten mindig törődik velünk.
         A gyermekek által nagyon kedvelt Dávid és Góliát története arra tanított bennünket, hogy „ami lehetetlen az embereknek, az Istennél lehetséges” ( Lk.18,27) Dávid talán még a derekáig sem ért Góliátnak. Ő gyenge volt, Góliát pedig erős. Mégis Dávid győzött, mert Isten vele volt. Istennel mi is győzni tudunk, mert Ő mindenkinél erősebb. Ugyancsak Dávid története mutatott az alázatos szolgálat fontosságára. Isten az alázatosat felmagasztalja!
      A történetek mondanivalójának elmélyítését nagymértékben elősegítették a fülbemászó dallamú, ritmusos, könnyen megtanulható énekek, amelyeket kicsik és nagyok vidáman énekeltek.
       A tanulás mellett jutott idő a játékra, a kézimunkára, a nőszövetségi és gyülekezeti tagok, valamint a szülők jóvoltából finom sütemények, szendvicsek, fagylalt és gyümölcs is került az asztalra. Elmondhatjuk, hogy egy nagyon tartalmas és kellemes héten vagyunk túl, melynek utolsó napján, vasárnap, a gyülekezet előtt is bemutattuk a héten tanultakat.
  Adjon Isten még sok ilyen áldott alkalmat!
                                                                                           Bordás Mária vallástanár