2017. június 14., szerda

Lelkészértekezlet Margittán

   Ebben az esztendőbe  a júniusi, nyári lelkészértekezlet hagyományosan Margittán került megrendezésre. Egy csodaszép nyári nap igazán jó lehetőség az együttlétre és a tudományos előmenetelre. Kovács Gyula, margittai lelkipásztor, lelkészértekezleti elnök, köszöntötte az egybegyűlteket és áldást kért az alkalmunkra.
Az igei szolgálatot Szűcs Zoltán apátkeresztúri lelkipásztor végezte, aki a Bibliaolvasó kalauz által elénk adott napi ige mondanivalójára hívta fel a jelenlevők figyelmét. Az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 18. fejezetének 5-11. terjedő szakaszát olvasta fel, és a lelkipásztori szolgálatunk nehézségeire, a szolgálat terheire hívta fel a figyelmünket. Pál apostol megérkezik a korintusi nagyvárosi életbe, ahol nagyon sokszínű volt a vallásos meggyőződés. De vajon lesz-e ereje az apostolnak? Vajon tudja hirdetni az örömhírt ebben a városban?  Fogalmazta meg a lelkipásztor a kérdéseket az irányunkba, s rámutatott arra, hogy a kétségek közepette az Isten megerősít minket, hogy ő lesz aki mellettünk áll, megáldja a munkánkat, és gyümölcsözővé teszi a szolgálatunkat. A csüggedésünk közepette alakul ki a küldetéstudatunk, Isten erősíteni akar és bátorítani bennünket. Minden időben ezzel a reménységgel végezzük a szolgálatunkat, hiszen az Isten áldását és támogatását ígéri mindenki számára.
   Az igei bátorítás után Dr. Geréb Miklós, irinyi lelkipásztor előadására került sor, amely címe: Lélekkel és értelemmel. A magyar református énekeskönyv megújulásának alapelvei. Az előadó, a bemutató mellett aktívan is bevonta a lelkipásztori közösséget, hiszen az elmélet mellé gyakorlatot kapcsolt. Több énekkel örvendeztetett meg bennünket, amely által felvillantotta előttünk, hogy a református énekörökségünk, a reformáció korabeli énekek, mennyire aktuálisok ma is, és mi módon építhetők be a liturgiába. Hangsúlyozta az előadó, hogy napjainkban elsősorban a éneklés módját kell megreformálni. A korabeli gregorián énekanyag nagyon közel áll a mai ember lelkéhez, ezek jó alapot adnak a mai éneklésnek is.
   Az előadó hangsúlyozta, hogy bármilyen éneket énekeljünk, a lényeges dolog, hogy éneklésünk lélekkel és értelemmel történjen. Mindkettő nagyon fontos, és egyik sem elhanyagolható. Beszélt az előadó a formálódó új énekeskönyvről, amelyet igyekeznek lélekkel és értelemmel összeállítani, hogy mindenki szívéhez közel álljon, és úgy az istentiszteletekre, mint a személyes elcsendesedésekre megfelelő énekeket tartalmazzon. Hiszen életünk fontos része az éneklés, amelyről Kálvin János mondta, az éneklés: az imádság ünnepélyes formája.
   Az előadás nagyon tartalmas volt, gazdagodhattunk belőle mindnyájan. Ezt követően, a lelki táplálék után, a testi táplálék sem maradt el, egy finom ebéd várt bennünket, amelyet követően mindenki tovább folytathatta feladatait, erőt merítve, és megbátorodva. Istennek adunk hálát, hogy ezt a találkozást kimunkálta, és az ő áldása kísérte együttlétünket.
                   Botos Júlia, lelkipásztor











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése