2017. június 13., kedd

Fénysugár

Pünkösdi fohász

Isten élő lelke jöjj,áldva szállj le rám
Égi lángod járja át szívem és a szám
Oldj fel, küldj el, tölts el, tűzzel
Isten élő lelke jöjj áldva szállj le rám.
Ének 250/1)
   Az ének bizalmával  és mélységes alázattal  szólítalak Téged Szentháromság, egy örök Isten, aki felettem tartod gondviselésed szárnyát, aki megváltottál, bűneimből kimentettél, megszenteltél és aki mind e csodás munkádat előttem világossá tetted. 
   Áldalak Téged Szentlélek Úr Isten, aki az apostolok szívében tűz és bűnbánatra késztető erő voltál, aki az anyaszentegyházat élő lelkedből formálod, összetartod és gondozod.  Köszönet minden jótéteményedért és ajándékodért.  Áldalak azért, hogy imádság támadt a lelkemben, hogy összekötöttél az Atya szeretetével, és hogy napról napra megújítod a te erődet. 
   Köszönet illessen a gyülekezetekért, gyülekezetünkért, amelyet formáltál, az anyaszentegyházért, amelyet élő kövekből építettél. 
    Szentlélek Úr Isten szállj alá miközénk  és lakozzál a szívekben. Ámen
Kovács Gyula lp.
Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel..
ApCsel 2,1-4a

A Pártfogó jön el hozzátok
Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok. Jn 16,7

A búcsúzó Jézus Krisztus halála előtt erősíteni és bátorítani próbálja a csüggedt szívű tanítványokat. Azonban ez a vigasztalás, ez a bátorítás mit sem ér addig, amíg meg nem kapják a Szentlélek ajándékát, amely betölti a szívüket és igazán megerősíti őket.
Jézus szavai érthetetlenek a tanítványok számára: jobb nektek, ha én elmegyek. Nem könnyű dolog a tanítványoknak felfogni, hogy mi lehet attól jobb, hogy Jézus nap mint nap mellettük volt. Hiszen Jézus által egészen megváltozott az életük, egészen mássá és újjá lettek. Testi-lelki betegségből gyógyultak meg, rendezetlen dolgaik elrendeződtek. 
Érthető, hogy ragaszkodtak Jézushoz, aki szavával jelenlétével boldoggá, reménytelivé tette őket. Méltán érezhették azt, hogy jelenjük és jövőjük Jézustól függ, a mellettük maradásától. Nehéz próba volt a Nagypénteki esemény, az elszakíttatás, aztán visszakapják őt még 40 napra és aztán Jézus testileg többé nincs mellettük. 
De Jézus azt mondja, hogy jobb nektek, ha én elmegyek. Mi lehetne jobb ettől? Mi lehet jobb attól, hogy Jézus mellettük van? Az ami majd pünkösdkor nyilvánvalóvá lesz előttük, hogy igen van jobb, méghozzá az, ha Jézus nem mellettük, hanem bennük van. Jézus azt szeretné megértetni velük és velünk, hogy jobb dolog, hogy ő nincs már itt testileg a földön. Akkor mellettük lehetne, de a lelke által való jelenlét, bennünk lét az leront minden lehetséges akadályt. Nincs helyhez kötve,  Jézus jelenléte áthidal teret és időt, mert ő nálatok lakik, bennetek marad. 
Mert Jézus szeretete, jósága, jelenléte nem valami távoli dolog, hanem egészen közel van hozzánk, a mi szívünkben, a mi életünkben. S Jézus ezt a jobbat akarta a tanítványoknak és ezt a jobbat akarja nekünk is. Jézus egészen közel akar lenni hozzánk, így nem mondhatjuk, hogy elkésett a segítséggel, mert valahol máshol járt. Nem mondhatjuk, hogy nem tudtuk megszólítani, mert éppen mással beszélgetett, hiszen a Lélek által egészen összekötött magával.
Ezt a közösséget jelenti számunkra a pünkösd, amelyet munkál a Szentlélek Isten. Hadd tapasztaljuk az ő erejét és jelenlétét életünk minden napján. 
Botos Júlia, lp.

“Szent hitünkről vallást tettünk…”
2017-ban a Margittai Református Egyházközségben konfirmált Isten kegyelméből 33 ifjú:
 Balla István Márió 
Balogh Márta
Barabás Arnold
 Borsi Edina
Duli Sándor
 Fazekas Alexandra
 Fekete Stefánia
Jacsó Dávid
 Kólák Kristóf
Konczán Rudolf
Kovács Botond
Kovács Gyula
 Kuli Norbert
Magyari Dóra
 Molnár Patrik
 Nagy Veronika
 Nóti Arianna
Oláh Kevin
Orosz Henrietta
 Papp Edina
Pop Vivien
Puskás Dávid
Rátóti Diána
Saghi Flórián
 Sajó Krisztina
Sánta Bota Levente
Sarkadi Nándor
Szabó Árpád
 Szabó Nikolett
Szilágyi Róbert
 Szőllősi Orsolya
 Szűcs Emese
Tomuța Mercédes 
A szeretet Istene áldja meg fogadalmukat és élő Szentlelke által se-gítse őket egész földi életük során, nem felejtve el, hogy előbb Isten országát keresni szükségeltetik és ezen felül mindenek megadatnak.
Soli Deo Gloria

PÜNKÖSD

Oldjad meg nyelvünket, és azt az ihletet,
Amelyből millió vértanú született
Gyújtsd pünkösdi lángra,
Hogy eltévedt nyájad, az igazi utat
Ismét megtalálja.

Arénára roskadt vértanuk szent vére.
Omolj a hitetlen világ tengerére,
Rázd meg a szíveket!
Taníts meg bennünket lángoló nyelveddel
Mi az: a szeretet…

Pünkösd rózsákkal legyen telve a föld,
Krisztusnak öröme minden szívet betölt…
Pünkösd áldott napja
Csüggedő lelkünkben, magasztos emléked
Hitünk felgyullasztja.

Vezessetek minket, ti dicső seregek,
Akik lelkendezve, énekelve mentek,
Krisztusért halálba.
Hogy sóvárgó lelkünk az ígéret földjét,
Ismét megtalálja.

Sejtelmünk a jövő zúgó szárnyát hallja,
Szállj fölénk Szentlélek hófehér galambja;
Lelkünket szenteld meg,
Mert földi életünk, örömét, békéjét,
Találja meg benned.
____________________________________________________________
Áldott pünkösdi ünnepeket kíván mindenki számára a Margittai Református Egyházközség 
lelkipásztora és presbitériuma.

Látogassa meg Egyházközségünk honlapját: www.refmargitta.blogspot.com
Keressen minket a Facebookon is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése