2016. június 17., péntek

Lelkészértekezlet



Lelkészértekezlet Margittán


 

  Június 14-én délelőtt az Érmelléki Egyházmegye lelkipásztorai útjukat Margitta felé vették, hiszen itt került megrendezésre a negyedéves lelkészértekezlet. Az esős idő ellenére jó hangulat uralkodott a találkozás idején.
  Gavallér Lajos micskei lelkipásztor hirdette Istennek igéjét, olvasva a Királyok első könyvéből a 19 rész 4. Versének egyik részletét: Elég! Most, ó, Uram. Meglepő igeszakasz volt első hallásra, de a kifejtést követően rádöbbentünk arra, hogy valóban sokszor jellemzi emberi életünket a kiégés, a megfáradás, a belefáradás. Az igehirdetésben azonban nemcsak a megfáradást hangsúlyozta, hanem rámutatott a megoldásra, hova kell menni, kihez kell menni a mi terheinkkel, a mi gondjainkkal. A megoldás nem más, mint Jézus Krisztus, aki azt mondja: Jöjjetek énhozzám mindnyájan akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Lehet és kell az ő közelségét választanunk mindnyájunknak.
  Az igehirdetést követően Kovács Gyula lelkészértekezleti elnök köszöntötte a kollégákat a napi igeszakaszt felolvasva a 37 zsoltárból: Hagyd az Úrra az utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik.   Az Úr Isten különös munkálkodása, hogy Illés története után ezt az igeszakaszt is a szívünkre helyezte, rámutatva, hogy valóban ez a megoldás egyedül.
  A lelkészértékezlet folytatásában meghívott lelkipásztor, Képíró Gyula, aki a Szatmár megyei Lázáriban szolgál, tartott egy igen érdekfeszítő, lendületes előadást. Előadásának a címe: A lelkipásztor otthontalansága a kortárs magyar irodalomban. Rámutatott arra, hogy általában véve az jellemez bennünket, hogy a kortárs szerzőket, a mai modern, kortárs magyar irodalmat nem igazán ismerjük. Szeretjük a klasszikusokat, a nagyjainkat, de napjaink szerzőit nem ismerjük, műveiket nem olvassuk, idegenkedünk a korabeli stílus képviselőitől. Bátorította a jelenlevőket, hogy mindenki aki erre késztetést érez, alkosson, engedve a költő felszólításának: Hass, alkoss, gyarapíts.
Nagyon meggyőző volt az előadás hangneme, hiszen úgy beszélt, úgy mutatta be számunkra a témát, mint aki szakértője ennek. Az időkeret végessége miatt sok élmény, sok érdekes dolog, csak röviden hangzott el. Bepillantást kaphattunk a mai kor stílusjegyeibe, irodalomtörténeti fejlődésről is szólt, végül pedig a kortárs írók, költők közül mutatott be párat, s az ő munkásságaikból idézett. Meglepő volt számunkra, hogy a köztünk ülő Fábián Tibor szentjobbi lelkipásztort, mint kortárs írót mutatott be, akinek eddig három könyve jelent meg. Jó látni, hogy valóban ott vannak közöttünk, akik a kortárs irodalmat megalkotják.
  A tartalmas és izgalmas előadást követően egy finom ebéd mellé telepedve tovább folytathattuk a beszélgetést, és az alkalmat kihasználva előadónk további élményeit osztotta meg velünk. Hálásan köszönjük az előadónak a tartalmas előadást, a Margittai Egyházközségnek pedig a vendégszeretetét.
                                                                                         Botos Júlia lp.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése